MDA Vario Qtek 9100

23.12.2010 16:29

Vzhled:

  • Na běžný telefon má přístroj docela velké rozměry, v kategorii kapesních počítačů jde však o běžné hodnoty. V porovnání s předchůdcem, kterým byl MDA Compact, zejména ztloustnul. Může za to výsuvná QWERTY klávesnice, která se vysouvá z levého boku. Pochválil bych příkladné zpracování výsuvného mechanizmu, nikde nic nevrže ani zde není žádná vůle. Téměř celou přední stranu zabírá dotykový displej disponující rozlišením 240*320 bodů, který je schopen zobrazit až 65 000 barev. Trochu lituji, že výrobce nepoužil displej s rozlišením VGA (640*480). Toto rozlišení se nyní stává standardem u všech nových kapesních počítačů. Displej je hůře čitelný na slunci, to je však neduh všech zařízení s dotykovým displejem. Pod displejem naleznete pětisměrné ovládací tlačítko, tlačítka s červeným a zeleným sluchátkem ( jejich funkci snad není třeba vysvětlovat) a 2 kontextová tlačítka. Nad displejem naleznete další 2 tlačítka. Naleznete zde také dvě diody informující o bezdrátových sítích a příjmu signálu. Na levém boku naleznete tlačítko pro ovládání bezdrátových technologií a také posuvník, sloužící k redukci hlasitosti. Na horní straně naleznete vypínací tlačítko a také slot na paměťové karty miniSD. Na pravém boku pak je okénko infraport a další dvě tlačítka. Na dolní straně naleznete mini USB konektor a také dotykové pero. Proti jeho umístění musím protestovat, pravý horní roh je nejlepší řešení. Na zadní straně naleznete čočku digitálního fotoaparátu.

 Práce:

  • Na práci byl telefon stvořen. Vhodnou kombinací vlastností typických pro kapesní počítače s vlastnostmi mobilních telefonů vzniklo zařízení, které jen těžko hledá konkurenci. Obsahuje operační systém Windows Mobile ve verzi 2005. Telefon nabízí prakticky neomezenou kapacitu telefonního seznamu. Ke každému kontaktu lze přiřadit tolik detailů, že jsem si jist, že všechny jistě nevyužijete. Výborná je podpora zpráv všeho druhu. Pro tento telefon naleznete na internetu několik tisíc aplikací, takže si jej můžete upravit k obrazu svému. Jako u všech chytrých telefonů můžete doinstalovat prakticky vše, co vám v základní výbavě chybí. Nesmíme zapomenout na editory Office dokumentů, kvalitní prohlížeč internetu, kalendář a snadnou synchronizaci se stolním PC. Nějaké mušky se zde ale najdou. Především procesor taktovaný na 195 MHz je zklamáním. Pokud budete mít spuštěn například přehrávání hudby a zároveň budete chtít na internet, telefon se velmi rychle zadýchá. Také doporučuji jednou za čas provést reset telefonu, kdy se vrátí do továrního nastavení. Je to stejný neduh, jakým trpí také stolní PC. Po špatně odinstalovaných aplikacích zůstávají zbytečné soubory, které způsobují zpomalení celého telefonu.

 Zábava:

  • Telefon se jistě uplatní při přehrávání filmů a hudby. Na internetu naleznete spoustu nejrůznějších přehrávačů, ze kterých je mnoho k dispozici zdarma. Nic vám nebrání zkoušet a vybrat si ten optimální. Kvalita zvukového výstupu je na dobré úrovni, záleží především na sluchátkách, které používáte. Podle prvních zpráv měl telefon obsahovat rádio. Nakonec jej nemá, což je jistě škoda. U pracovního telefonu v tom však nevidím zásadní problém. Fotoaparát má rozlišení 1.3 Mpx a vytváří průměrné fotografie. Pomocí nterpolace lze vytvářet fotky s až 2Mpx, osobně ale nedoporučuji interpolaci používat. Sice zvýší rozlišení fotky, ale naopak sníží kvalitu. MDA Vario Qtek 9100 má sice jenom windows 5.0 , ale je možno si stáhnout SPB mobile shell 3.5 , který vám spříjemní vzhled mobilu a ovladatelnost !!!(samozřejmě si můžete stáhnout aplikace v souboru CAB např: TCMD(Total Commander),ICQ,Skype,Nimbuzz a další .  

Připojení:

  • Telefon kromě sítí 3. generace podporuje vše, nač si vzpomenete. Počínaje vytáčeným připojením, přes GPRS a EDGE až po WIFI. Surfovat tak můžete prakticky kdekoliv. Ideální je využití WIFI, které je většinou nejrychlejší a často je k dispozici také zdarma. V telefonu najdete velmi povedeného správce připojení, kde můžete nastavovat priority jednotlivým službám. Přenos dat na kratší vzdálenost pak obstarává kabel, infraport a samozřejmě nechybí ani Bluetooth.

 

Klady:

  • Kompaktní velikost
  • Hardwarová klávesnice
  • Podpora EDGE a WIFI
  • Velký dotykový displej
  • Operační systém Windows mobile 5.0
  • Lepší ovládání než u předchůdce

 

Zápory:

  • Slabí procesor (195 MHz)
  • Absence 3G
  • Chudé příslušenství dodávané s telefonem

Závěr:

  • Pokud hledáte mobil vyloženě na práci, pak jste jej právě našli. Na tomto přístroji můžete vyřizovat e-maily, prohlížet a editovat Office dokumenty nebo přistupovat k firemní síti prostřednictvím WIFI. Snad jen silnější procesor by telefonu neuškodil, v době, kdy kapesní počítače mají běžně kolem 400 MHz je procesor s taktem 195 MHz nevhodný pro takto vybavený kapesní počítač. Výborný procesor má například takové HTC legend (Android) = 600 MHz,které ale zase nemá QWERTY klávesnici .